Ontdek Haarlem

  • Look at our availability

 

9_719x394

Het stadscentrum van Haarlem bestaat uit de historische binnenstad en de buurt tussen het station en de Nieuwe Gracht.  De historische binnenstad, die omringd is door grachten en singels, wordt gekenmerkt door vele oude straatjes en monumenten. In het hart van het de binnenstad ligt de Grote Markt waaraan enkele bijzondere historische gebouwen staan waaronder het stadhuis, de Vleeshal en de Grote of St. Bavokerk. Veel bekende musici onder wie Mozart hebben op het wereldberoemde Müllerorgel in de kerk gespeeld.

Op de Grote Markt is twee keer per week markt. Op vrijdag is er een heerlijke biologische markt, een echte aanrader.
Daarnaast vinden er door het jaar heen verschillende evenementen plaats, waaronder Haarlem Jazz. Vanaf de Grote Markt lopen er drie belangrijke winkelstraten namelijk de Grote Houtstraat, de Barteljorisstraat en de Zijlstraat.
In het historisch centrum bevindt zich een aantal kleine karakteristieke winkelstraatjes, zoals de Warmoesstraat, de Schagchelstraat en de Kleine Houtstraat. Hier vind je de exclusievere winkels.

FRANS HALS MUSEUM
Het Frans Hals Museum is een gemeentelijk museum in Haarlem en staat bekend als museum van de  Gouden Eeuw. De collectie is gebaseerd op de rijke verzameling van de stad zelf die al vanaf de 16e eeuw is opgebouwd. Het museum bezit honderden schilderijen waaronder meer dan een dozijn schilderijen van Frans Hals, waaraan het museum zijn naam dankt. De moderne collectie is te vinden in het museum de Hallen, een dependance van het Frans Hals Museum.

TEYLERS MUSEUM
Teylers Museum werd in 1778 gesticht als boek en konstzael — een openbare gelegenheid voor kunst en wetenschap. Het is het enige museum ter wereld met een authentiek gebouw en interieur uit de achttiende eeuw. Het behoort tot de top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

ARCHEOLOGISCH MUSEUM HAARLEM
Wat is een zestiende-eeuwse vlooienvanger en hoe ziet die eruit? En hoe gaat een archeologische opgraving in zijn werk?
In het Archeologisch Museum Haarlem krijgt iedereen die nieuwsgierig is naar het verleden, daarop het antwoord. Het museum is de plek waar stadsarcheologie zichtbaar wordt. Archeologische vondsten uit de Haarlemse bodem behoren tot het Haarlems archeologisch erfgoed. Het museum vertelt met die bodemvondsten over de geschiedenis van Haarlem.
Lees meer.

 

Teylers

Frans hals

Duinen

STRAND
Bloemendaal is een gezellig en rustig dorp waar de ruimte nog overheerst. Gelegen nabij de duinen van Zuid Kennemerland is er binnen het dorp volop groen aanwezig. Bloemendaal heeft nog meer te bieden, zo beschikt het over meerdere (sterren) restaurants, gezellige eetcafé’s en een sfeervolle tearoom waar de zelfgemaakte taarten niet te versmaden zijn. Ook een bezoek aan het bijzondere openluchttheater van Bloemendaal ‘Caprera’ is de moeite waard. Per fiets kan je genieten van de mooie duingebieden rondom Bloemendaal.

ETEN IN HAARLEM
Haarlem heeft vele restaurants. Van luxe tot eenvoudig. Tips:

VIS EN KO
(loopafstand 444 meter)
Spaarne 96, telefoon 023 – 5127990, www.visenko.nl Vers, vers en nog eens vers, bij Vis & Ko draait alles om de rijkdommen van de zee. Voor SVH-Meesterkok Imko Binnerts is er niets mooiers dan dagelijks de blitz maken in de keuken met topproducten. Zo wil je eigenlijk altijd eten, gewoon erg lekker met uitzicht op de open keuken waar de visexpert pur sang met ervaring en flair mooie gerechten maakt.

RISTORANTE CUCINA DI GEORGIA
(loopafstand 461 meter)
Spaarne 104, telefoon 023 – 7510332, www.lacucinadigeorgia.nl Geniet van een kostelijk diner in een prachtige, moderne setting. De chef weet als geen ander smaken op harmonieuze wijze samen te brengen. Elegant, verfijnd en vol van smaak. Verder erg sfeervol en intiem. Een stukje Italia aan het Spaarne.

BAREND
(loopafstand 320 meter)
Lange Veerstraat 15, telefoon 023 – 5328694, www.restaurantbarend.nl Als visliefhebber moet je een keer bij Barend hebben gegeten. De chef kan toveren met al het moois uit de zee. Perfect gegaard en perfect op smaak, precies bereid zoals de familie van eigenaar Barend dat al generaties lang doet.

BONETTI
(loopafstand 683 meter)
Kruisweg 43a, telefoon 023 – 5763791, www.bonetti.nl Alsof je bij ‘la mamma’ thuis in de keuken zit te eten. Geniet van traditionele smaken in een knusse huiskamersfeer. In deze kleine trattoria met open keuken gaat een wereld aan smaken, geuren en kleuren voor je open.

ML
(loopafstand 439 meter)
Kleine Houtstraat 70, telefoon 023 – 5345343, www.restaurant-ml.nl Chef-kok Mark Gratama valt op door zijn enorme palet aan smaken. Zijn keuken is speels en hij zoekt graag de grens op van traditie en vernieuwing. Deze stijl van koken heeft hem een Michelinster opgeleverd en je proeft meteen waarom. Gastvrouw Liane zorgt dat jij je aan tafel helemaal thuis voelt en weet precies welke wijn perfect aansluit bij je gerecht.

LA FOULE
(loopafstand 592 meter)
De Haasstraat 14, telefoon 023 – 5312384, www.lafoule.nl In dit pittoreske, knusse restaurant voel je je vast helemaal thuis. Je waant je voor even in het mooie Frankrijk en voor je het weet ben je de drukte van het dagelijks leven vergeten. Puur genieten dit.

THE GOLDEN BULL
(loopafstand 374 meter)
Zijlstraat 39, telefoon 023 – 5319733, www.thegoldenbull.nl Roodgloeiende kolen, een mooi stuk vlees; de buitenkant goed dichtgeschroeid, de binnenkant mals en sappig. De geur van rook, het sissende vlees en die glorieuze kleur als je het mes erin zet. Het wakkert oeroude instincten aan die je bij The Golden Bull de vrije teugel kunt laten. Nieuw-Zeelandse Hereford, Schotse Black Angus en Japans Wagyu.

CONSTANTINOPEL
(buiten het centrum) loopafstand 1,4 kilometer)
Kennemerstraat 68, telefoon 023 – 5260690, www.restaurantconstantinopel.nl De verfijnde smaken uit het oude Constantinopel. Bij de overheerlijke gerechten serveert het restaurant exclusieve Turkse wijnen die je zeer zeker zullen verrassen. Geweldige smaakexplosies in dit gezellige familierestaurant.

Eten

HIGH TEA

MA BROWN’S RESTAURANT
Ma Brown’s bestaat al sinds 1983 en is genoemd naar een pub in Coventry (GB), waar de eigenaar veel tijd doorbracht tijdens zijn studentenjaren. De idee achter Ma Brown is om minder bekende Engelse gerechten op een hedendaagse manier te serveren. De zelfgemaakte Afternoon Tea, die volstaat als een complete maaltijd, bestaat uit een vijftal sandwiches en hartige taartjes, scones met jam en slagroom en een viertal andere cakes en zoete deegwaren. Uiteraard kun je onbeperkt thee drinken. Omdat alles zelf gemaakt wordt is iedere Afternoon Tea weer anders. Ma Brown’s Restaurant, Nieuwe Groenmarkt 31, 2011 TT Haarlem, Tel:  023 5315829.

ANNE & MAX
De namiddag is een bijzondere tijd bij Anne&Max. Tijd om even rustig te gaan zitten en te genieten van een grote pot thee en verschillende lekkernijen. Ze hebben verschillende soorten thee en veel verschillende soorten taart. Maar vergeet ook niet de scones, warm uit de oven met huisgemaakte clotted cream. Al trek gekregen?  Vanaf 15:00 serveren zij hun Tea’s! Bij Anne&Max hoef je niet te reserveren. Je bent elke dag welkom. De High Tea/Coffee bestaat uit een grote pot thee, taart,  scones, diverse zoetigheden, mini-sandwiches, mini-soepen en een hartige scone. Als je liever van wijn houdt kun je kiezen voor de High Wine. Dit is een hartige High Tea met verschillende hapjes, mini-sandwiches, mini-soepjes en een fles Italiaanse Prosecco. Anne & Max, Zijlstraat 68zw. Haarlem, Tel: 023-7074535.

BRASSERIE NOBEL
Brasserie Nobel is gevestigd in het monumentale pand De Korenbeurs aan het Spaarne in Haarlem en staat voor kwaliteit en gastvrijheid. De high tea wordt dagelijks geserveerd van 12.00 uur tot 17.00 uur (m.u.v. zaterdag en zondag vanaf 14.30 uur tot 17.00 uur). Reserveren is niet nodig, maar vanaf 8 personen wel aan te raden. Een rondleiding door Haarlem met een stadsgids tegen aantrekkelijk tarief is ook mogelijk voor of na de high tea. De high tea bestaat uit diverse rijk belegde sandwiches, scones met jam, boter en clotted cream. Daarnaast serveren zij een wisselend assortiment huisgemaakte lekkernijen, bestaande uit diverse stukjes cake, taart of andere zoetigheden en daarnaast nog een quiche of ander warm en hartig gerecht. Bij dit alles krijg je onbeperkt thee met de keuze uit 6 verschillende smaken. Brasserie Nobel, Spaarne 36, 2011 CJ Haarlem, Tel: 023 532 70 34.

HOFJE ZONDER ZORGEN
Bij Lunchroom Hofje zonder Zorgen kun je genieten van een heerlijke high tea midden in de winkelstraat. Alles is lekker vers en zoveel mogelijk biologisch. Hofje zonder Zorgen maakt bijna alles zelf: alle taarten, maar ook quiches en soepen. De koffie en thee zijn biologisch en volgens menigeen de lekkerste van Haarlem! Tijdens de High Tea wordt je verwend met een biologisch soepje, scone met clotted cream en bosbessen jam, hartige muffin met zalm, dille en crème fraiche, hofjes quiche, verschillende zoete hapjes en onbeperkt thee. Hofje zonder Zorgen, Grote Houtstraat 142 A, Haarlem, Tel: 023 53 10 607.

DE STAD OP HAAR MOOISTwww.Haarlemcanaltours.com
Haarlem Canal Tours is een Haarlems bedrijf opgericht door ondernemer en schipper Jeroen Hagen. Jeroen is getogen in Haarlem en heeft een voorliefde voor de stad, varen en (kunst-)geschiedenis. Dit alles komt samen in Haarlem Canal Tours, waar hij rondvaarten en kleinschalige vaartochten organiseert. Met de open sloep de Cornelia vaart hij door Haarlem en geeft u persoonlijk uitleg over de geschiedenis, kunst en architectuur van de stad.

Als schipper beschikt Jeroen over de vereiste vaarbewijzen, ruime vaarervaring, EHBO diploma en kennis van de Haarlemse wateren. Haarlem Canal Tours vaart onder vergunning, welke is verstrekt door de Gemeente Haarlem. Veiligheid, gastvrijheid en persoonlijke benadering staan voorop.

Vaar mee in een open sloep door Haarlem. De tour voert u over onder meer het prachtige Spaarne, Haarlem’s oudste gracht de Bakenessergracht, de Singels en de statige Nieuwe Gracht. U heeft een uniek uitzicht op de mooiste gebouwen en monumenten van Haarlem. De sloep vaart met maximaal 12 passagiers. Deze kleinschalige setting zorgt ervoor dat u in een persoonlijke sfeer kennis maakt met Haarlem en dat er tijdens de rondvaart alle ruimte is voor uitleg over de geschiedenis, kunst en architectuur van de stad en al uw vragen. In het Foto album Haarlem vindt u overzicht- en detailfoto’s van de belangrijkste gebouwen, monumenten en bezienswaardigheden langs de vaarroute. Verzeker u van plaats en reserveer voor deze unieke rondvaart.

TOUR INFORMATIE
De tour is in het Nederlands en in het Engels te volgen. De sloep vertrekt vanaf de exclusief voor Haarlem Canal Tours gereserveerde afvaartlocatie in het centrum van de stad aan het Spaarne ter hoogte van huisnummer 17. Tijdens de tour vaart u langs vele bekende gebouwen: De Egelantier, Nieuwe Kerk, Stadsschouwburg, Kathedraal Sint Bavo, Kantoor ING, Patronaat, Bisdom, Het Huis Barnaart, Het Paardenwed, Koudenhorn, De Molen Adriaan, Teylers Museum, Grote of St. Bavo Kerk, diverse pleinen en hofjes en vele andere monumenten en architectuur die Haarlem rijk is.
Afvaartschema
Dinsdag t/m zondag om 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00, 17.30 en 19.00 uur. Via de link op de website kunt u direct boeken en u verzekeren van plaats.
Tickets en prijzen
U kunt online tickets kopen via de link op de website. De prijs van de tour bedraagt €13,50 per persoon.

LEUKE DINGEN DOEN IN HAARLEM? INSPIRATIEWEBSITES:
Strand: www.bloemendaal.nl
Lekker schaatsen: www.ijsbaanhaarlem.nl
Naar het theater: www.theater-haarlem.nl
Ontspannen bij een film: www.pathe.nl
Inspiratie: www.wattedoeninhaarlem.nl
Uitjes: www.haarlemseuitjes.nl
Sauna: www.saunavanegmond.nl
Het lekkerste ijs van Haarlem: www.garrone.nl (winkelstraat Grote Houtstraat 179)
Uitjes met korting (kies voor Haarlem): www.socialdeal.nl
Wandelen door Haarlem: hofjeswandeling, zaterdagwandeling, monumentenwandeling, Frans Halswandeling, Godfried Bomanswandeling: www.haarlemmarketing.nl (VVV)
Musea: www.dagjeweg.nl
Ikea: Laan van Decima 1 Haarlem: www.ikea.nl
Omfietsappeltaart: www.bijvanassema.nl

 

Comments are closed.